MYYRMÄKI-liike on osoittanut, että elävää kaupunkikulttuuria ei löydy yksinomaan hipsterivyöhykkeeltä Helsingin Arabiasta, Kalliosta ja Punavuoresta. Kymmenet erilaiset kaupunkitapahtumat ympäri Myyrmäkeä ovat parhaimmillaan saaneet jopa liki 10 000 ihmistä liikkeelle. Kirpputorit, ruokatapahtumat, katutaidetapahtumat sekä erilaiset konsertit ovat yhdistäneet myrtsiläisiä, joka ovat ylpeitä omasta asuinalueestaan. Elävä kaupunkikulttuuri on saanut myös tutkijat liikkeelle, MYYRMÄKI-liikettä on pyydetty mukaan sekä Helsingin yliopiston, että Aalto yliopiston tutkimushankkeisiin.

Myyrmäki elää suurten muutosten aikaa. Erityisesti Myyrmäen keskusta tulee lähivuosina saamaan uuden ilmeen. Kaupunki valitsi vuoden 2015 lopulla Myyrmäen keskustakorttelin toteuttajaksi suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun pohjalta Hartelan ehdotuksen, jonka laatimista MYYRMÄKI-liike oli ollut mukana sparraamassa. Kiinteistö Oy Myyrinpuhoksen omistajat ovat jättäneet kaupungille kaavamuutoshakemuksen, jossa vanha liikerakennus sekä sen pohjoispuolella oleva pysäköintikenttä ja parkkitalo korvattaisiin asuntovaltaisella rakentamisella. Citycon Oyj on työstämässä esitystä, jossa Iso Myyrin kortteli muutettaisiin pääosin asumiselle. Myyrinkodin eteen rakennetaan uusi vanhusten palvelukeskus. Viime heinäkuussa avattu kehärata yhdistää Myyrmäen lentokentälle ja Tikkurilaan. Metropolia Ammattikorkeakoululla valmistuu Myyrmäkeen lähivuosina uusi liki 4 000 opiskelijan kampus, jonka myötä Myrtsin katukuva nuorentuu näkyvästi. Myyrmäkeen toteutetaan myös useampia uusia opiskelija-asuntokohteita. Myös varttuneemmalta väestöltä tulee vapautumaan runsaasti pieniä asuntoja.

Kiinteistöalan asiantuntijat ovatkin arvioineet Myyrmäen olevan yksi niistä alueista pääkaupunkiseudulla, jonka vetovoima tulee tulevaisuudessa kasvamaan. Ainoana Helsingin kantakaupungin ulkopuolisena alueena Myyrmäen kohdalla on mainittu kupliva uuden ajan kaupunkikulttuuri, kuin muilla alueilla vetovoimatekijät tukeutuivat uusiin liikenneyhteyksiin sekä täydennysrakentamiseen. Elävä, viihtyisä ja turvallinen kaupunkiympäristö on aina fyysisen ja sosiaalisen ympäristön summa. MYYRMÄKI-liike on pyrkinyt omilla toimenpiteillään tuomaan väriä katukuvaan ja brändäämään kaupunginosaa Myyr York Street Art Cityksi.

Tämän rinnalla kymmenillä erilaisilla kaupunkitapahtumilla on rakennettu yhteisöllisyyttä myyrmäkeläisten keskuuteen. MYYRMÄKI-liikkeen toiminta on osanottajille ilmaista. Toiminta tavoittaa eri taustaryhmistä lähtöisin olevia asukkaita jotka pääsevät yhdessä rakentamaan omaa kaupunginosaa. Jokainen omien edellytystensä puitteissa. Mukaan tuleminen ei esimerkiksi edellytä sitoutumista koko vuodeksi. Erityisen tärkeänä on pidetty muun muassa romani- ja maahanmuuttajavähemmistöjen saamista mukaan, vaikka mitään toimintamuotoja ei erityisesti pyritä kohdistamaan yksittäisille ryhmille. Tavoitteena on luoda edellytyksiä monimuotoiselle kansalaistoiminnalle, jossa MYYRMÄKI-liike ei ole kaiken järjestäjä vaan pikemminkin monimuotoisen toiminnan mahdollistaja.

Asukasliike ei luonnollisesti pysty yksin kantamaan vastuuta kaupunginosan kehittämisestä. MYYRMÄKI-liike on tehnyt erityisen antoisaa yhteistyötä Vantaan kaupunkisuunnittelun, kulttuuritoimen, kuntatekniikan sekä Vantaan Taidemuseo Artsin kanssa. Aivan erityisesti haluamme osoittaa kiitokset kaupungininsinööri Henry Westlinille sekä Artsin päällikölle Kati Huovinmaalle henkilökuntineen. Ilman Teitä emme olisi saanut tätä kaikkea aikaiseksi.

Yhteistyö kaupungin kaikkien yksiköiden kanssa ei ole ollut pelkästään ongelmatonta, sillä asukkaiden aktiivinen ote kaupunginosan kehittämisessä on myös hämmentänyt kaupunkia. Liikettä on muun muassa vaadittu nostamaan vahvemmin esille poliittisesti näkyviä hahmoja. Aikaisempina vuosina kaikki kaupunginosien sosiaaliseen kehittämiseen tähtäävät hankkeet kuten muun muassa Lähiöprojekti, Urban ja Asuinalueiden kehittämisohjelma on kohdistettu Itä-Vantaan lähiöihin. Nykyisin elävää kaupunkia on toivottu nähtävän erityisesti Aviapoliksessa, Kivistössä ja Tikkurilassa. Kannettu vesi ei kuitenkaan yleensä kovin pitkään kaivossa pysy. MYYRMÄKI-liike on osoittanut että alueen omista lähtökohdista rakennettu toiminta kantaa parhaiten hedelmää. Aktiivinen asukastoiminta ei kuitenkaan saa johtaa siihen, että asukkaat nähdään resurssina, joiden avulla palkkatyötä voidaan korvata talkootyövoimalla. 

Olemme ensimmäistä kertaa työstäneet vuoden 2015 toimintakertomuksen verkkosivujen muotoon. Toimintakertomuksen kuvitus on muutama poikkeusta lukuunottamatta vuoden 2015 toiminnasta Uskomme että tämä formaatti tavoittaa paremmin MYYRMÄKI-liikkeen toiminnasta kiinnostuneet.

Toukokuussa 2016

MYYRMÄKI-liike