Kaupunkitapahtumat
MYYRMÄKI-liike järjestää ympäri vuoden kaupunkikuvaa elävöittäviä katutapahtumia jotka tavoittavat tuhansia alueella asuvia, opiskelevia, työskenteleviä ja asioivia.

 MYYRMÄKI-liike järjestää vuosittain kymmeniä erilaisia kaupunkitapahtumia, jotka kokoavat alueen asukkaitasekä muita toimijoita. Yhteinen puuhastelu tapahtumien ympärillä vahvistaa osallisuutta ja oman elämän merkityksellisyyttä. Elävä kaupunginosa näyttäytyy paitsi alueen asukkaille niin mahdollisesti alueelle sijoittuville uusille asukkaille ja yrityksille viihtyisänä, vetovoimaisena sekä turvallisena alueena.

 

Why so myrtsi? Myyrmäen oma taiteiden yö 26.8.2015 jatkoi vanhan Myyrmäki-päivän perinnettä. Myyrmäki-Seura ry järjesti vuodesta 1974 pitkälle 1980-luvulle Myyrmäkipäivän. Vuodesta 2015 seura ja Myyrmäki-liike ovat elvyttäneet perinteen Myyrmäen oman taiteiden yön muodossa.

Myyrmäen Taiteiden yön ideana oli koota yhteen Myyrmäen suuralueen asukkaat vahvistaen alueen paikallisuutta ja juhlistaen sen ainutlaatuisuutta. Tapahtuma kokosi paikallisia taiteilijoita, artisteja, yrittäjiä, yhdistyksiä, järjestöjä, oppilaitoksia, ruokamyyjiä ja muita alueen asukkaita järjestämään luovia tapahtumia ja tempauksia. Erillisiä ohjelmapisteitä oli yhteensä 19 ja ohjelmaa järjestäneitä yhteisöjä yhteensä 43.

Lue lisää ja katso kuvat

 

Ravintolapäivä on neljä kertaa vuodessa järjestettävä valtakunnallinen kaupunkitapahtuma joka kokoaa kansalaiset avaamaan omia pop up ravintoloitaan. Ravintolapäivä on osa uudentyyppistä yhteisöllistä ruokakulttuuria.

MYYRMÄKI-liike tukee tapahtumaa Myyrmäen alueella tarjoamalla muun muassa torikojuja pop up ravintoloiden pitäjien käyttöön, tiedottamalla tapahtumasta sekä koordinoimalla keskitettyjä katuravintola-alueita joko vaihtelevasti Paalutorilla ja Punamultatorilla. Aktiivisia ollaan oltu erityisesti toukokuun ja elokuun ravintolapäivinä.

Yhteisten toritapahtumien lisäksi myrtsiläiset ovat ylläpitäneet lukuisia pop up ravintoloita pihoillaan ja asunnoissaan.

Lue lisää ja katso kuvat

Siivouspäivä on valtakunnallinen katutapahtuma tapahtuma, jonka aikana asukkaita kannustetaan kierrättämään perustamalla omia kirppispisteitä kaduille ja puistoihin. Vuonna 2015 Siivouspäivä järjestettiin 23.5.2015 ja 29.8.2015.

MYYRMÄKI-liike koordinoi Siivouspäivän aikana Myyrmäenraitin yhteiskirppistä, minne kuka tahansa saattoi tulla myymään. Toimintaperiaate on, että myyntipaikkaa ei tarvinnut varata ennakolta ja jokainen toi mukanaan oman pöydän, rekin tai viltin myyntialustaksi. Myyrmäenraitin yhteiskirppiksiin on osallistunut keskimäärin noin 250 myyntipistettä sekä reilusti yli 5 000 asukasta.

Siivouspäivän aikana Myyrmäenraitilta Urheilutalon edustalta löytyi myös kierrätyspiste, jossa muun muassa Kierrätyskeskus, UFF, L & T ja SER ovat keränneet tarpeetonta käyttökelpoista tavaraa sekä metalli- ja elektroniikaromua.

Lue lisää ja katso kuvat

Punamultatorilla Myyrmäen aseman edustalla järjestettiin joulukuussa 12 - 23.12.2015 Myyrmäen ensimmäinen Joulutori, jonne asukkaat saattoivat tulla myymään omia käsitöitään ja leivonnaisia. Tori pidettiin avoinna päivittäin klo 9:00 - 20:00 välisenä aikana.

Myyntipisteitä joulutorilta tarjottiin asukkaille käden töiden, joulukoristeiden sekä leivonnaisten myyntipisteiksi. Uusia teollisesti valmistettuja tuotteita joulutorilla ei saanut myydä. Suurin osa myynnissä olleista tuotteista oli erilaisia käsitöitä. Lisäksi joulutorilla oli perinteisempää kirpputorikauppaa.

Torikauppaa elävöitettiin värikkäillä torikojuilla, tunnelmallisilla jouluvaloilla sekä jouluisella musiikilla. Joulutorin avajaisissa vieraili myös joulupukki. Tapahtumaa markkinoitiin lähinnä lähinnä sosiaalisen median välityksellä. Keskeisellä paikalla sijainnut tapahtuma huomattiin hyvin. Jouluisen tunnelman saavuttamista haittasi kuitenkin jonkin verran tihkusateiset ilmat ja lumeton maa.

Lue lisää ja katso kuvat

MYYRMÄKI-liike on järjestänyt Puistokirppiksiä Jokiuomanpuistossa kesästä 2013. Vuoden 2015 puistokirppispäivät olivat sunnuntai 7.6.2015 klo 12 - 17, sunnuntai 5.7.2015 klo 12 - 17 ja sunnuntai 16.8.2015 klo 12 - 17.

Puistokirppisten toimintaperiaate on sama kuin muissa MYYRMÄKI-liikkeen kirppiksissä. Jokainen tuo paikalle oman myyntipöydän, rekin tai viltin sekä siivoaa tapahtuman päätyttyä oman myyntipisteensä ympäristön.

Kesäiset kirppikset ovat hyvin suosittuja myyntipisteiden määrän vaihdellessa 250 - 500 pisteen välillä. Paitsi myyjiä ja asiakkaita, aurinkoiset puistokirppispäivät ovat houkutelleet puistoon myös letkeän kesäsunnuntain viettäjiä pik nik koreineen. Puistokirppikset ovat parhaimmillaan keränneet Jokiuomanpuistoon liki 10 000 päisen yleisön.

Lue lisää ja katso kuvat

MYYRMÄKI-liike hallinnoi vanhan terveysaseman tontille Iskostielle elokuussa 2015 avattua tapahtumapuistoa Myyrmäen monttua. Monttu on avoin tila, jossa kuka tahansa voi järjestää asukkaille avoimia ja ilmaisia tapahtumia.

Loppukesän ja alkusyksyn aikana montulla järjestettiinkin runsaasti erilaista toimintaa, joista merkittävimpiä olivat Maailmanmusiikkitapahtuma MM Fest 12.9.2015 sekä paikallisten bändien Carolinen, Coyotesin ja Electric Monkin yhteiskonsertti 29.8.2015. Lisäksi montulla järjestettiin pienempiä konsertteja, dj vetoisia tapahtumia, puistoliikuntaa sekä muun muassa Kilterin koulun syyskauden avajaiset.

Joulukuussa käynnistettiin montun talvikauden valmistelu luistinratana, jonka reunalta löytyi pieni pop up kahvila.

Myyrmäen montun toimintaperiaatteiden tarkempi esittely löytyy omasta kohdasta.

Lue lisää ja katso kuvat

MYYRMÄKI-liike on järjestänyt asukkaille avointa kirppistoimintaa Myyrmäen aseman edustalla syksystä 2014. Vuoden 2015 kirppisajankohdat olivat joka maanantai, keskiviikko sekä lauantai klo 9 - 20 välisenä aikana.

Tällöin kuka tanasa sai tulla aseman edustalle myymään omia käytettyjä tavaroitaan, käsitöitään sekä kotitekoisia leivonnaisia. Toimintaperiaate on sama kuin muilla MYYRMÄKI-liikkeen kirppiksillä, jokainen tuo oman pöydän, rekin tai viltin mukanaan ja siivoaa omat jälkensä.

Tuomalla aktiivista toimintaa aseman ympäristöön, olemme olemme onnistuneet rauhoittamaan aluetta merkittävästi siitä mitä se oli vielä joitakin vuosia sitten. Avoimella kirppistoiminnalla on merkittäviä yhteiskunnallisia etuja. Toiminnassa ei ole kysymys pelkästään käytetyn tavaran kierrättämisestä, vaan se tarjoaa asukkaille uusia mahdollisuuksia sosiaalisiin kontakteihin sekä kaupunkiympäristön elävöittämiseen.

Lue lisää ja katso kuvat

Illalinen Myyrmäenraitilla järjestettiin toista kertaa torstaina 13.8.2015. Tapahtuman ideana on koota myyrmäkeläiset omien ruokien ja juominen kanssa aterioimaan yhteiseen pöytään ja viettämään mukavaa iltaa. Ruokailun ohella tarjolla on kevyttä musiikkiohjelmaa.

Oma seurueen pöytäpaikkat varataan ennakolta myrtsi.fi verkkosivujen kautta, jotta tiedämme milloin pöytäkapasiteetti on kokonaisuudessaan käytössä. Vaskivuoren lukio on tukenut tilaisuutta tarjoamalla wc-tilat  koululta tapahtuman käyttöön.

Tapahtumaan osallistui noin 200 henkeä. Osanottajamäärää rajoittaa käytettävissä olevien fesatripöytien määrä, koska kaupungin omistamien pöytien määrä on pienentynyt vuosittain. MYYRMÄKI-liike onkin päättänyt hankkia pikkuhiljaa myös omia pöytiä käytettävissä olevien resurssien puitteissa.

Lue lisää ja katso kuvat

Edellä mainittujen tuhansia ihmisiä tavoittaneiden tapahtumien lisäksi MYYRMÄKI-liike järjesti vuoden aikana lukuisia pienempiä tapahtumia sekä oli mukana tukemassa yhteistyökumppaneiden tapahtumia.

Yksi esimerkki pienemmistä tapahtumista on ToppahousuLadyjen järjestämät ystävänpäivän Toppahousutanssit. Meille esitettiin syksyllä 2013 pyyntö järjestää Myyrmäessä ystävänpäivätanssit, jolloin kerroimme että MYYRMÄKI-liikkeen toiminta-ajatuksena ei niinkään ole järjestää itse kaikkia toivottuja tapahtumia vaan luoda edellytyksiä sille että myrtsiläiset voivat itse järjestää heitä kiinnostavia tapahtumia. Sen jälkeen kun lupasimme opastaa ja tukea, rouvat tarttuivat toimeen ja ovat järjestäneet ystävänpäivätanssit Myyrmäen aseman edustalla nyt kolme kertaa vuosina 2014 - 2016.